PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelSortera stora mängder produktionsdata från rad till kolumnSortera stora mängder produktionsdata från rad till kolumn
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2019-04-04 10:49
 

 Hej, sitter och funderar hur jag på bästa sätt ska fixa till en fil med en massa produktionsdata jag har. 

Jag har fått datan på följande vis (kolumner) : Produktionsanläggning (Index 1-n), År (2017,2018), Månad (1-12), Produktionsmängd (antal)

Dvs jag har några kolumner med denna data, sedan i första raderna ligger Produktionsanläggning 1 med all data som finns för alla månader 2017 och 2018. Sedan när all data för alla månader 2017 och 2018 för anläggning 1 är klar kommer anläggning 2 osv osv. Dvs varje anläggning har ca 24 rader om varje produktionsanläggning har data för varje månad, dock inte alltid fallet. 

Jag vill sortera denna data så varje produktionsanläggning ligger i 1 rad, och i varje kolumn ska Jan-Dec för respektive år ligga med Produktionsmängd för respektive månad. 

Typ såhär: Anläggning 1, Jan 17, Feb17....Dec17, Jan18, Feb18....Dec18

Finns det något bra sätt att sortera på detta vis? Det är ett par tusen produktionsanläggningar. 

Nytt inlägg
 2019-04-04 14:19
 
 Ändrad av anonymous  på 2019-04-04 14:20:13

Testa pivottabeller. 

Ställ dig i din tabell och gå till  INFOGA->pivottabell

 

Drag fälten till rätt områden:

Kolumnettiketter: År, Månad

Radetiketter: Produktionsanläggning

Σ värden: produktionsmängd (kolla att det står summa)

 

Nu bör det se ut ungefär som du vill. Om du markerar Pivottabellen och går till Menyn "DESIGN"->Layout  så kan du ta bort summor och delsummor du inte vill ha osv.

Under DESIGN"->Layout->rapportlayout så kan du bestämma om åren skall upprepas i varje kolumn osv. 

 

Om du vill använda din nya tabellen som ett "vanligt" excelblad så är det enklaste att bara kopiera och köra Klistra in special på ett nytt blad.

/A nony mouse

 

Nytt inlägg
 2019-04-04 19:41
 

 Tack så jättemkt för den hjälpen! Var precis detta jag var ute efter, och det gick väldigt smidigt att sortera upp alla data :)

Nytt inlägg
 2019-04-05 09:19
 

 En annan fråga på ett problem som dök upp nu.

Jag har sorterat all data så varje produktionsanläggning ligger radvis, och i varje kolumn finns produktionsdata per månad. Nu skulle jag vilja ha en tabell med information som jag har om varje produktionsanläggning inlagd bredvid varje rad. Problemet är att jag nu har en tabell med alla produktionsanläggningar och i min sorterade data har många anläggningar försvunnit i sorteringen, så jag kan inte bara klistra in informationen bredvid den andra tabellen för då blir numreringen och information om varje verk fel.

 

Kan man på något sätt sortera tabellen med produktions-anläggnings-info så det stämmer överens med min tabell för produktionsdata?

Nytt inlägg
 2019-04-08 07:51
 
Hej hej

Antingen lägger du in informationen jämte pivottabellen med hjälp av formeln =Letarad(Anl;AnlData;kolumn;falskt).
Eller så lägger du in informationen på varje rad i din grunddata. drar in info som du vill ha ut i din pivot till rader och fipplar i inställningarna så att infon ligger på samma rad och inte i rader nedanför...

Mvh
Christian
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelSortera stora mängder produktionsdata från rad till kolumnSortera stora mängder produktionsdata från rad till kolumn

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter