PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelÖverföra Data från "levande" dokumentÖverföra Data från "levande" dokument
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2020-08-18 13:08
 
 Ändrad av MangeTr  på 2020-08-18 13:09:54

 Hallå,

Hoppas någon kan hjälpa mig. Jag har ett dokument innehållande x-antal flikar (Fil 1). Varje flik är döpt efter en typ av artikel nummer (Ex B1-2) och innehåller alla historiska analysresultat. Resultaten redovisas på blandets rader med datum i kolumn A och analyssvaren i kolumn B,C,D.... osv. Istället för att sitta och manuellt bläddra och mata in de nya analyssvaren skulle jag vilja att de fördes in per automatik. Analyssvaret sparas i i en excelfil (Fil 2) med ett specifikt namn, ex: B1-2_resultat20200818_007. Hur skall jag göra för att länka detta analyssvaret till en specifik rad på fliken i arbetsboken med historik? Jag vill alltså föra över värden från celler i fil 2 till respektive flik i Fil 1. Jag vill hämta datum (vilket står i fil 2) för analysen till Kolumn A och aktuell rad (i detta fall Rad 25) och sedan värden från celler i fil 2 till kolumner (C->O) i fil 1. Det knepiga är att nästa gång det görs en analys så får den ett nytt namn ex B1-2_resultat20200912_003 och då vill jag ju ha in dessa värden (med datum för analysen i Kolumn A) på rad 26. Excel skall ju alltså först identifiera filnamnet på Fil 2 (Ex B1-2) och sedan fördela in svaret i rätt flik i arbetsboken (i detta faller fliken som heter just B1-2). Finns det någon sådan möjlighet eller måste jag tänka om?

Shit, va det var krångligt att förklara hur jag tänker :)

Nytt inlägg
 2020-08-28 08:25
 

Hej!

Jag skulle säga att det ska gå att göra med VBA (allt går att göra).Med VBA kan du separera ut fliknamnet ur filnamnet, leta upp rätt flik, överföra önskade värde till önskade kolumner. Det är dock nästa omöjligt att förklara så här i ett forum. Jag hade i alla fall behövt ha filen skarpt i handen för att kunna skapa ett script och ge dig.

/Marie

Nytt inlägg
 2020-08-31 12:53
 

Hej hej

Jag hade kanske valt en annan approach. Hade helt enkelt samlat all data i samma blad, oavsett vilken analys det rör sig om. Hade inte heller brytt mig om att sortera in datat på speciella rader. Utöver detta hade jag laggt till en kolumn med analysnamnet. Samt ytterliggare två kolumner där analysnamnet bryts ner till b1-2, samt datumet. (detta går att göra med formler. 

När du väl har en sida med din data samad så är det ganska trivialt att lägga en pivottabell ovanpå ditt data, för att kunna kika på analyserna var för sig, eller tillochmed jämföra flera olika analyser med varann. På pivottabellen kan du sedan lägga in diagram, som kommer att uppdara sig beroende på vilken analys du vill titta på. Gör du på detta sätt kommer du spara timmar av tråkig admin :). 

Vill du däremot att allt ska sorteras in på respektive flik, så är det som Marie säger, VBA som är enda lösningen för dig, dvs programmera. en lösning. Det är dock inte att rekommendera att hålla isär dina analyser, främst pga att varje flik kräver en egen bearbetning, istället för att skapa en enda som kan fungera för alla. 

Mvh

Christian

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelÖverföra Data från "levande" dokumentÖverföra Data från "levande" dokument

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter