PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelBryta ut tal till flera cellerBryta ut tal till flera celler
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2023-04-07 16:12
 

 Hej,

Jag har exempel skrivit talen :

12,195   35,759      812   53,509   20,947   66,515   57,518    9,877   18,874

i Word och när jag klistar in det i excel så hamnar allt i samma cell.

Finns det något sätt så enkslida tal hamnar i enskilda celler?

 

MVH

Nytt inlägg
 2023-04-07 17:03
 
 Ändrad av Gondi  på 2023-04-08 05:56:27

Hej

Att "klippa och klistra" från externa program rakt in i Excel fungerar 95% av gångerna inte som man tänkt sig. Det brukar bli "knas" med extratecken, radbrytningar och allt möjligt. Ett ytterligare problem är också att vi i Sverige använder kommatecknet för decimaler. Det tecknet används normalt som avgränsare mellan datafält vid t.ex. import till Excel.

Vad jag brukar göra är att i t.ex. Word eller Notepad, eller något annat program använda "Sök och ersätt" funktionen så jag i slutändan har ett dokument där posterna är separerade med ett specifikt (ovanligt) tecken. Den filen kan man sen enkelt öppna i Excel och importera med hjälpguiden.

Ett annat alternativ är att man från Word kopierar datan och sen klistrar in den i Notepad då blir man åtminstone av med all formatering förutom radbrytningar. Sen kan man från Notepad kopiera datan och klistra in den i Excel och använda sig av "Text-till-kolumner"-verktyget för att fördela posterna över flera celler. 

Hur mycket arbete man vill och kan lägga ner på att förbereda källdatan beror ju till stor del på hur många dataposter det handlar om. Är det bara ett fåtal går det antagligen snabbare att skriva in det manuellt.

Lycka till!

Nytt inlägg
 2023-04-08 05:28
 
 Ändrad av Gondi  på 2023-04-09 11:17:45

Hej igen,

Jag blev lite extra nyfiken på din frågeställning så jag har genomfört lite tester med att kopiera data från just Word till Excel och noterat följande beteende. Hur Excel kontrollerar hur data klistras in i en eller flera kolumner verkar - hur osannolikt det än låter - hänga ihop med inställningarna i "Text-till-kolumner"-guiden. Som standard är den inställd på att enbart tabbtecknet agerar fältavgränsare.

Således om vi klistrar in dina värden i deras befintliga format (utan några tabbtecken) kommer allt hamna i samma cell i Excel.

Om vi däremot markerar cell A1 och startar "Text-till-kolumner"-guiden så kan vi ändra den standardinställningen från tabbtecknet till exempelvis blanksteg samt markera "Ignorera upprepade avgränsare" och klicka på Avbryt så kommer beteendet i Excel att ändras.

Kopiera ånyo värdena i Word och i Excel välj "Klistra in Special->text" i cell A1 så får du ditt önskade resultat med datafälten separerade i kolumner.

För att verkligen få teorin bekräftad skapade jag ett dokument i Word som innehåller ett antal poster och fält där fälten separeras av olika avgränsare. Jag använde både en Word-tabell (som är tabbseparerad), kommatecken, vanliga tabbtecken, semikolon och tildetecknet (~) som avgränsare. Resultatet är entydigt. Excel hanterar alla dessa avgränsare korrekt under förutsättningen att man först aktiverat dem i "Text-till-kolumner"-guiden.

Så här ser mitt originaldokument ut.

Och här är mina inställningar i "Text-till-kolumner"-guiden.

Och följande blir resultatet i Excel när jag kopierar hela Word-dokumentet (CTRL+A och sen CTRL+C) och använder "Klistra in Special -> Text" i cell A1 i Excel.

Min slutsats blir att det är fullt möjligt att klistra in dataposter från Word direkt in i Excel, men det kräver tre saker:

  1. Att källdatan är uppstädad i kolumner och formaterade med avgränsare i varje post (rad) enligt det önskvärda resultatet.
  2. Att man startat "Text-till-kolumner"-guiden åtminstone en gång och gjort de nödvändiga inställningarna för att Excel ska "känna igen" datan man klistrar in.
  3. Att man använder sig av Klistra in Special -> Oformaterad text för att bli av med HTML-formatering.

Detta var en ny lärdom även för mig som har använt Excel sedan 1994.

Glad Påsk!

 

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelBryta ut tal till flera cellerBryta ut tal till flera celler

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter