PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn YExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn Y
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2022-07-17 02:11
 

Hej!

Här en fråga från en Excelnovis.

Förutsättningar:

Tre stycken personer, Anna, Boel och Cecilia, skall dela på ett antal objekt (väldigt många).

En del av tingen är redan förbokade av Anna, Boel respektive Cecilia. Förbokningarna är inte jämt fördelade.

Uppställningen för uppdelningen är gjord i fem kolumner:

Första kolumnen, A, innehåller alla objekten.
Dess sista rad räknar ut summan objekt (=ANTALV)

I andra kolumnen, B, finns förbokningarna noterade med namn (Anna, Boel resp. Cecilia) på samma rad som det objekt som är har förbokats.
Dess sista rad räknar ut summan bokade objekt, d.v.s. räknar ihop alla namnen i den kolumen (=ANTALV)

De tre efterföljande kolumnerna, C, D och E, är reserverade för var och en av de tre personerna när uppdelningen av objekten dem emellan skall ske genom val.
Varje gång ett val görs av Anna, Boel och Cecilia gör de en markering i sin resp. kolumn med datumet då valet gjordes (på samma rad som det objekt som valts, alltså). Detta gäller även när de, med ett val, bekräftar att de väljer de objekt som de förbokat (förbokningarna i kolumn B).


Den sista raden i respektive kolumn (C, D, och E) skall räkna ut summan gjorda val för respektive person – MEN, uträkningen skall INTE ta med de redan förbokade objekten (de som finns i kolumn B och sedan bekräftats i någon av kolumnerna C, D eller E) i slutsumman.

Detta skulle naturligtvis teoretiskt kunna genomföras med att, manuellt, föra in en minuspost för varje cell där en förbokning bekräftats genom val (i resp. kolumn C, D och E), men, förutom att det är enormt tidsödande, kommer det i praktiken inte heller att fungera av lite olika praktiska skäl.

Jag skulle även vilja lägga till ytterligare en rad under den ovanstående, men för motsatsen:  uträkningar endast för de förbokningar som har bekräftats genom val enligt vad som beskrivits ovan. Finns det ett sätt för den föregående uträkningen tänker jag mig att det borde vara enkelt att använda samma metod för denna (med en smärre justering).

 

Frågeställning:

Frågeställningen är alltså hur jag gör för att få till uträkningarna på de där sista raderna för det tre kolumnerna C, D och E enligt ovan.

 

Mina egna försök (i den mån de kan vara av intresse):

Jag är novis och provade därför utan att egentligen ha någon faktisk kunskap om hur man gör, och därför lite på chans, med att försöka kombinera =ANTALV för resp. kolumn (C, D och E) och att sedan minska med =ANTAL.OM(B2:B800;"Namn"), d.v.s. minska med det sammanlagda värdet för ett visst namn i kolumn B, men har inte lyckats
(När jag testade hade jag gjort en egen uträkning för antal förbokningar, för var och en av de tre personerna enligt ANTAL.OM-formeln ovan i en egen cell längst ner i resp. kolumn, vilket fungerar precis som det skall för just det – men alltså inte när jag, genom att försöka minska med värdet för den cellen i uträkningen, vill få fram summan gjorda val per person och kolumn – MINUS de bokningar respektive peson redan har gjort, alltså).

Jag är medveten om att det är svårt att på ett enkelt och tydligt sätt formulera sådan här frågor och tar tacksamt emot alla följdfrågor som dyker upp, och/eller förslag på bättre sätt formulera min fråga.

Allt tips och lösningar är av värde!

Nytt inlägg
 2022-07-17 22:47
 

 Hej hej! 

Hoppas att jag förstått detta rätt :) 

Jag gjorde följande, först så gjorde jag en tabell och namngav de olika områdena (som du kommer se i ekvationerna).

Går att lösa uträkningen med ANTAL.OMF-funktionen som du testat, dock så krävdes det flera villkorsuppsättningar för att jag skulle få rätt (finns säkert smartare sätt). 

Så för Cell I2 är ekvationen 

=ANTAL.OMF(Anna;">0";Förbokning;C1)+ANTAL.OMF(Anna;">0";Förbokning;"") 

där "Anna" är det namngivna området för C2:C17 och samma för "Förbokning" B2;B17.

Men det går även att använda sig av FILTER-funktionen tillsammans med ANTAL-funktionen som jag har i I3, ser ut som följande 

=ANTAL(FILTER(Anna;ÄRTAL(Anna)*((Förbokning="")+(Förbokning=C1));""))

(I båda dessa ekvationerna tillåter jag att det är tomt i förbokningen om det är bekräftat under namnet, det går givetvis att ta bort.)

Antalet förbokningar i Cell I4 ser ut som följande

=ANTAL.OM(Förbokning;C1)

Antalet bekräftade förbokningar I5

=ANTAL(FILTER(Anna;(Förbokning=C1)*(ÄRTAL(Anna));""))

Objekt som inte är bekräftade I7

=FILTER(Objekt;(Förbokning=C1)*(Anna=""))

Bekräftade objekt I11

=FILTER(Objekt;ÄRTAL(Anna)*((Förbokning="")+(Förbokning=C1));"")

 

Hoppas detta hjälper :)

Mvh, B

 

Nytt inlägg
 2022-07-18 01:22
 

Hej Benjamin!

Tusen tack för ditt utförliga och pedagoiska svar :)

Vid en första anblick ser det ut att vara ganska precis vad jag är ute efter.

Så snart jag får en stund över (idag eller imorgon) skall jag testa del olika lösningarna och återkomma med feedback.

Stor tack för nu!

Nytt inlägg
 2022-07-18 03:50
 

Hej igen Benjamin!

Nu har jag gjort ett  par första försök med de lösningar du presenterade.

Först ett försök anpassat till min egen Excelfil. Det fungerade inte (detaljer kommer strax).
Eftersom det skulle kunna ha att göra med något i min fil som stökade till det beslöt jag att öppna en helt ny fil och kopiera in din lösning i den.

Tyvärr blev resultatet detsamma. Jag har tagit bilder (skärmdumpar) av dessa försök (från Excelfilen, alltså) där det blir tydligt att både koden och upplägget är detsamma som i dina exempel, men jag hittar ingen sätt att bifoga bilder i det verktygsfält som finns till förfogande. Så snart jag fått rätsida på hur jag kan bifoga bilder kan vi ta frågan vidare (om du, eller någon annan vet vad det kan bero på - så hör av er). 

Nytt inlägg
 2022-07-18 06:44
 

 Typiskt! 

Har du Office 365? 

Om det är så så tror jag det kan vara de namngivna områdena som spökar, prova istället med cellreferenser i så fall (C2:C17 istället för "Anna") 
 

Annars så måste jag nog få se bilder, jag använder mig av skärmklippverktyget i windows för att lägga in bilder här :)

 

Mvh, B

Nytt inlägg
 2022-07-18 19:59
 

Hej!

Jag använder Win Office 2019 Pro.
Men jag funderade också en del på de namngivna områderna, men har ännu inte testat eller labbat med det.

Jag använder, precis som du, också Windows skärmklippsverktyg, men sparade alltså min klipp som PNG.
Men, nu när jag tagit del av vad du skrivit så inser jag att det kanske är så enkelt som drag-and-drop - och, hoppsan, det var det:

Här kommer först en skärmdump på mitt försök med =ANTAL.OMF där du ser vad som hände - och under den raden kan du också se resultatet när jag försökte med FILTER (fler bilder kommer):

Nytt inlägg
 2022-07-18 20:03
 

Och här kommer en dump på "Antal förbokningar":

Nytt inlägg
 2022-07-18 20:06
 

Och så, slutligen - jag tänkte det kunde räcka med dessa tre (egentligen fyra försök i.o.m. att den första bilden innehåller både ANTAL.OMF och FILTER) - Bekräftade förbokningar:

Nytt inlägg
 2022-07-18 20:51
 

 Hej igen!

Har du provat ändra från "Anna" (Namngivna området) till Cellreferens C2:C17 samt "Förbokning" till B2:B17?

Tänkte att när listan var så stor som du sa i första inlägget så kan det vara enklare med ett namngivet område i en tabell då det utökas automatiskt när ny rad läggs till där. 

 

Nytt inlägg
 2022-07-18 22:02
 

Hej!

Först bara en kort allmän reflexion:

Vad intressant att ett namngivet område kan utökas automatiskt. Det kände jag inte till sedan tidigare, jag är som sagt nybörjare.
Jag har nu testat detta några gånger (bytt ut min egen kod där jag specificerat ett antal celler i en kolumn mot det mer dynamiska kod som du föreslår) men får ständigt samma fel. Jag gör uppenbarligen något galet, men jag tänkte att vi kan lämna det till senare (om du har tid med det) och börja med det mest väsentliga: ,

 

Så vi börjar med ANTAL.OMF

Kanske bäst att förtydliga vad jag vill göra för de celler som omfattas av denna kod.

Syftet är alltså att ta reda på hur många objekt som Anna, Boel och Cecilia har valt var och en för sig (med ett antal datum) - efter att man har räknat bort de förbokningar som de har bekräftat (också det med ett antal datum) i sina respektive kolumner (C,D och E).


Om vi skulle utgå från uppställning du lagt upp så skulle värdet för antal objekt i denna cell (ANTAL.OMF) i Annas fall just nu vara endast ett (1) objekt (tre gorda val, varav två  val som bekräfatar redan gjorda förbokningar - och de är alltså de två senare som skall räknas bort).
Här verkar det alltså som jag inte varit så tydlig som jag borde ha varit.

De övriga verkar uträkningarna ser ut att motsvara vad jag är ute efter - och så har du ju lagt till en del bonusuträkningar också :)

Men om vi börjar (börjar om) med ANTAL.OMF (eller vad nu bli för kod) som skall räkna ut antal valda objekt MINUS förboakde objekt för respektive person, hur skall man då gå till väga?

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn YExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn Y

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter